Nov 7, 2020

Cara Buat Pes Asam Rebus

 Cara Buat Pes Asam Rebus oleh Chef Suwarsi Arukin, dalam buku Buat Sendiri Pes Masakan.





Asam rebus ikan kembung

Kisarkan saja semua bahan A hingga halus. Kemudian rebus dalam periuk dengan 1 cawan air dan bahan-bahan lain hingga mendidih dan naik bau harum. Kemudian bolehlah disimpan dalam peti ais.

Mahu guna saja, panaskan pes dan masukkan air, juga protein dan sayur yang ingin dimasak. Siap!


Nota:

Boleh tambahkan daun kesum, bunga kantan, tomato, terung atau bendi. 


==============================================================



Tahukah anda, membuat pes sendiri lebih jimat dan hasil masakan menjadi enak. Malah, boleh digunakan berbulan-bulan lamanya jika dimasak dan disimpan dengan cara yang betul. Untuk memastikan pes tahan lama, pastikan bahan-bahannya terdiri daripada bahan segar dan masak dengan minyak yang secukupnya.

Naskhah ini memaparkan 40 jenis pes yang boleh dihasilkan sendiri di rumah dengan menggunakan bahan-bahan yang senang didapati. Antara pes yang dihasilkan seperti khabsa, asam gerang, cili padi, tomyam, pasta Itali dan macam-macam lagi. Di samping itu, terdapat 10 resipi bonus untuk menghasilkan masakan dengan menggunakan pes tersebut. Jadikan buku ini sebagai teman anda di dapur.

ISBN: 978-967-86-0848-0

HALAMAN: 128

PENULIS: SUWARSI M. ARUKIN

HARGA: RM26 

Untuk pembelian, boleh WhatsApp ke 019-8197259.



No comments:

Post a Comment