Nov 2, 2020

Resipi Ikan Tumis Asam

 RESIPI IKAN TUMIS ASAM

Ikan tumis asam

Bahan-bahan:

Ikan apa pun boleh tapi biasa tenggiri, bawang besar, bawang putih, halia, pes asam jawa, air, cili merah, cili hijau, cili padi, tomato, garam, serbuk kunyit

Cara buat:

Gaul garam dan serbuk kunyit pada ikan, perap sekejap, goreng kemudian toskan. Hiris bawang besar, bawang putih, halia, cili merah, cili hijau, cili padi. Tomato dibelah empat.

Panaskan minyak, guna lebihan minyak gorengan ikan tadi. Tumis bahan hiris semua hingga agak layu. Bancuh pes asam jawa dengan sedikit air. Tuang bancuhan ke dalam tumisan. Masukkan garam dan serbuk kunyit sikit. Dah mendidih, masukkan ikan dan tomato. Gaul sebati, tutup api. Sedia dihidang.



No comments:

Post a Comment