Nov 6, 2020

Resipi Kari Ikan Merah Ala Mamak

 Resipi Kari Ikan Merah


Kari Ikan Merah ala Mamak

Bahan-bahan:

3 keping ikan merah, 1/2 labu bawang besar, 3 ulas bawang putih, 1 biji tomato, 1/2 sk jintan manis, 1/2 sk jintan putih, 1/2 sk biji halba, 6-7 sb rempah kari daging Baba's, 1/2 cawan air asam jawa, 1/2 kotak santan, air, garam.

Cara buat:

Tumis hirisan bawang besar, bawang putih, jintan manis, jintan putih, halba. Bancuh rempah kari dengan air asam jawa. Masukkan pes ke dalam tumisan bawang. Tumis sampai pecah minyak.

Masukkan air, agak boleh tenggelam ikan. Kacau-kacau. Hampir mendidih, masukkan garam. Masukkan ikan. Masukkan santan. Kacau perlahan. Takut ikan hancur. Masukkan tomato dan cili merah. Kecilkan api. Biar mereneh dalam 15 minit lagi. Ikan dah masak, boleh tutup api. Siap.

Nota:

Kalau nak guna daun kari, masukkan sekali masa tumis bawang.

Cili merah ganti dengan cili hijau kalau ada. Lagi sedap.

Nak pedas, bancuh rempah kari dengan serbuk cili sikit. Atau masukkan cili padi sekali masa masukkan tomato.

Nak masukkan terung atau bendi pun boleh, masukkan bersama tomato.

Panaskan hingga mendidih keesokannya. Boleh dibuat pencicah dengan lempeng, cucur, roti atau roti canai.

Resipi ini memang menggunakan rempah kari daging. Kalau berani, cubalah :D

No comments:

Post a Comment