RESIPI SUP EKOR
Sup ekor (lebihan lemak dibuang)
Bahan-bahan:
Ekor lembu, lebih kurang 1 kg
Bawang besar, 1 labu besar
Bawang putih, 8 ulas
Halia muda, 2 cm
Saderi, 2 batang
Kentang, 2 biji
Bunjut sup tulang, 1 peket
Jus limau nipis, sesedap rasa
Garam, perasa, lada sulah
Bawang goreng
Daun bawang, daun sup
*boleh tambah buah tomato dan cili padi kalau suka
Cara buat:
- Ekor dicuci bersih, direbus hingga empuk. Saya guna api kecil, periuk ditutup. Kaut dan buang lemak dan minyak yang terapung.
- Bawang besar, bawang putih, halia dikisar halus.
- Bila ekor dah hampir empuk, masukkan bunjut sup, bahan kisar, kentang, saderi. Kacau rata. Biarkan mendidih.
- Masukkan jus limau, garam, perasa, lada sulah. Didihkan lagi hingga betul-betul empuk. Kalau guna tomato dan cili padi, masukkan sekali.
- Tabur bawang goreng, daun sup dicencang kasar. Sedia dihidang.
- Saya suka sup yang ditabur banyak bawang goreng dan daun sup/daun bawang.
- Kalau ada cili kicap pun layan juga.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment