Nov 1, 2020

Resipi Sup Ekor


RESIPI SUP EKOR 



Sup ekor (lebihan lemak dibuang)


Bahan-bahan:

Ekor lembu, lebih kurang 1 kg

Bawang besar, 1 labu besar

Bawang putih, 8 ulas

Halia muda, 2 cm

Saderi, 2 batang

Kentang, 2 biji

Bunjut sup tulang, 1 peket

Jus limau nipis, sesedap rasa

Garam, perasa, lada sulah

Bawang goreng

Daun bawang, daun sup

*boleh tambah buah tomato dan cili padi kalau suka


Cara buat:

  1. Ekor dicuci bersih, direbus hingga empuk. Saya guna api kecil, periuk ditutup. Kaut dan buang lemak dan minyak yang terapung.
  2. Bawang besar, bawang putih, halia dikisar halus.
  3. Bila ekor dah hampir empuk, masukkan bunjut sup, bahan kisar, kentang, saderi. Kacau rata. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan jus limau, garam, perasa, lada sulah. Didihkan lagi hingga betul-betul empuk. Kalau guna tomato dan cili padi, masukkan sekali.
  5. Tabur bawang goreng, daun sup dicencang kasar. Sedia dihidang.
  6. Saya suka sup yang ditabur banyak bawang goreng dan daun sup/daun bawang. 
  7. Kalau ada cili kicap pun layan juga.


Selamat mencuba! 

No comments:

Post a Comment