Sep 12, 2022

Menu Sihat: Singgang Ikan Senangin

Singgang antara menu yang mesra kanak-kanak dan juga mereka yang berdiet.

Nak masak pun senang, sedap pula tu.

Rebus-rebus saja siap.


Ni kakak guna kepala ikan senangin saja, badannya dibuat goreng. Sedap anak makan, hirup kuah dan makan nasi bermangkuk-mangkuk.

Senang saja buat singgang ikan ni, versi tak pedas.

SINGGANG IKAN

Bahan-bahan:

Ikan
Bawang merah
Lengkuas
Kunyit hidup
Asam keping
Garam

Cara masak:

Rebus air. Masukkan bawang merah racik halus, lengkuas 1 cm dihiris nipis, kunyit hidup 3 hiris nipis je. Dah mendidih, masukkan asam keping dan ikan. Biarkan masak lagi. Ikan dah masak, masukkan garam. Siap.

*Nak pedas, boleh tambah cili padi ketuk. Asam keping tu ikut suka nak letak berapa. Agak-agaklah ikut kemasaman yang korang suka. Kunyit hidup tak payah banyak sangat, 2-3 hirisan nipis cukup. Nanti jadi pindang pula dia.

===================================================================






Singgang ni kalau makan dengan Sambal Penyet, mengancam juga. Memang berpeluh la sebab sambal ni level kayangan dia punya pedas!

Tak percaya? Cubalah sendiri!

KLIK SINI untuk tengok Sambal Penyet dan sambal-sambal sedap yang lain. 




No comments:

Post a Comment