Jun 11, 2023

Bihun Kari Ikan

Pernah tak makan bihun dengan kari ikan?

Biasa makan dengan kari ayam, daging atau bebola je kan.

Nin dia resipi sempoi Kakak, saja tukar selera.

Sedap ke?

Bolehlah mengikut tekak Kakak, sebab Kakak memang suka makan ikan. Hehe


BIHUN KARI IKAN


Bahan-bahan:

Ikan tenggiri/jenahak/merah, 1-2 keping
Bawang besar, 1 biji,  dihiris
Bawang putih, 2 ulas, dihiris
Rempah kari ikan, 1 peket, dibancuh air dijadikan pes
Rempah tumis ikan, 1/2 sudu kecil
Daun kari, 2-3 batang
Tomato, 1 biji, cencang kasar
Pes asam jawa, 1 sudu kecil
Garam
Sawi, dicelur
Bihun, dicelur

Cara masak:

1. Panaskan minyak, tumis rempah ikan, bawang hiris, daun kari hingga naik bau harum.
2. Masukkan pes serbuk kari, tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan air, tomato, pes asam jawa, garam. Biar mendidih.
4. Masukkan ikan. Dah mendidih, ikan dah masak, boleh tutup api.

Cara hidang:

Masukkan bihun dan sawi celur ke dalam mangkuk. Masukkan kuah kari dan kepingan ikan ke atas bihun. Kalau suka boleh tambah tauge, tauhu kering, cili merah atau cili padi.

Kalau nak tambah pedas, boleh tabur Sambal Bawang Bilis (Balis) rangup ni. Lagi terangkat!



Apa yang best Sambal Balis (Bawang Bilis) ni?

++ Ikan bilis dikopek bersih
++ Ikan bilis Langkawi digoreng garing
++ Diadun dengan bawang goreng
++ Dipek dalam bungkusan kemas, boleh diseal lepas dibuka untuk tahan lama

Nak order?




No comments:

Post a Comment