Daging, kalau tak dicuci bersih untuk hilangkan bau hamisnya, nanti bila masak aromanya jadi kurang sedap.
Jadi cuci bersih-bersih dulu sebelum dimasak.
Cara nak hilangkan hamis daging, senang je.
Sediakan air kelapa muda je.
Langkah-langkahnya:
1. Cuci daging dengan air bersih.
2. Masukkan air dalam kuali.
3. Masukkan daging tadi.
4. Masukkan air kelapa muda. Rebus hingga empuk atau separuh empuk, ikutlah kita nak masak apa.
Lepas tu, bolehlah masak seperti biasa.
Apa menu daging yang korang suka?
Daging masak kicap
Kari daging
Kurma daging
Nasi daging
Daging bakar
Daging rebus air asam
Semua sedapkan tapi kadang-kadang malas pulak nak masak.
Tak apa. Ada hidangan daging yang dah siap masak, boleh terus makan je!
Boleh makan dengan nasi, pulut, ketupat, lempeng, bubur, roti... apa pun boleh!
Senang dibawa travel juga. Nak standby di ofis pun okey sangat kalau ada hari malas atau tak sempat keluar lunch.
Nak order?
No comments:
Post a Comment