Sos perang biasa dimakan dengan daging, ayam atau sayur-sayuran.
Satu cara mudah nak sediakan, begini.
RESIPI SOS PERANG (BROWN SAUCE)
Bahan-bahan:
Tulang lembu
Pes tomato
Tepung gandum
Stok daging atau air rebusan tulang/daging
Batang saderi
Lobak merah
Bawang besar
Garam
Gula
Lada sulah
Cara masak:
1. Campurkan tulang lembu panggang dengan pes tomato.
2. Masukkan tepung gandum dalam ketuhar, panaskan hingga perang.
3. Masukkan tulang lembu tadi ke dalam periuk yang berisi stok atau air rebusan tulang.
4. Tambahkan juga hirisan batang saderi, lobak merah dan bawang besar.
5. Didihkan beberapa jam hingga jadi pes sos perang pekat.
6. Tambahkan garam, gula dan lada sulah secukup rasa.
7. Sos perang sedia digunakan.
Untuk melihat satu lagi resipi sos perang, langkah demi langkah, DI SINI.
Untuk mencuba sos perang gaya Cina, DI SINI.
No comments:
Post a Comment