Tepung ada pelbagai jenis. Untuk membuat roti khususnya, perlu tepung yang sesuai supaya roti lebih sedap dan 'menjadi'.
Kredit foto: Che Nom
Biasanya untuk membuat roti, tepung berprotein tinggi digunakan. Kenapa ya?
Kelebihan tepung ini adalah:
- ia mengandungi gluten (bahan yang membantu doh roti lebih elastik dan kenyal)
- memudahkan kerja menguli roti
- daya anjalnya lebih tinggi dan lebih sempurna sekiranya diadun dengan yis
Kredit foto: Harian Metro
Tepung untuk roti biasanya memerlukan kandungan protein antara 11% hingga 12.5%.
Roti kalau dimakan dengan dendeng, sedap juga.
Boleh cuba Dendeng Daging Mertua Sambaleena.
- 1 pek boleh makan untuk 2-3 orang.
- Dipek dengan menggunakan teknologi retort (tahan lebih lama dan selamat).
- Daging yang sangat lembut.
Ramuan Dendeng Daging Mertua:
Daging, bawang merah, bawang putih, cili kering, serai, daun pandan, kicap.
Tahap kepedasan: 2/6
UNTUK ORDER, BOLEH KLIK DI SINI.
No comments:
Post a Comment