Jun 3, 2023

Fungsi Tepung Protein Tinggi dan Kelebihannya dalam Pembuatan Roti

Tepung ada pelbagai jenis. Untuk membuat roti khususnya, perlu tepung yang sesuai supaya roti lebih sedap dan 'menjadi'.


Kredit foto: Che Nom

Biasanya untuk membuat roti, tepung berprotein tinggi digunakan. Kenapa ya?

Kelebihan tepung ini adalah: 

  • ia mengandungi gluten (bahan yang membantu doh roti lebih elastik dan kenyal)
  • memudahkan kerja menguli roti
  • daya anjalnya lebih tinggi dan lebih sempurna sekiranya diadun dengan yis

Kredit foto: Harian Metro

Tepung untuk roti biasanya memerlukan kandungan protein antara 11% hingga 12.5%. 

Roti kalau dimakan dengan dendeng, sedap juga.

Boleh cuba Dendeng Daging Mertua Sambaleena.




  • 1 pek boleh makan untuk 2-3 orang.
  • Dipek dengan menggunakan teknologi retort (tahan lebih lama dan selamat).
  • Daging yang sangat lembut.




Ramuan Dendeng Daging Mertua:

Daging, bawang merah, bawang putih, cili kering, serai, daun pandan, kicap.

Tahap kepedasan: 2/6 



UNTUK ORDER, BOLEH KLIK DI SINI.

No comments:

Post a Comment