Ikan talang kering antara ikan kering yang Kakak suka. Isinya sedap, tulangnya pun sedap kalau dibuat kari atau masak lemak.
Antara menu yang Kakak paling suka, nin dia Masak Lemak Ikan Talang Kering dengan Nanas.
Senang ja nak buat dia hangpa. Macam biasa, Kakak bagitau bahan-bahan dan cara masak saja, sukatan hangpa agak-agak la nah.
MASAK LEMAK IKAN TALANG KERING DENGAN NANAS
Bahan-bahan:
Ikan talang kering, dibersihkan dan ditos. (Kalau ketulan besar, potong kecil sikit).
Nanas, dihiris
Bawang besar, 1 biji, dikisar
Bawang putih, 1 ulas, dikisar
Kunyit hidup, 1/2 inci, dikisar - ganti dengan serbuk kunyit pun boleh, 1 sb
Cili padi, terpulang nak pedas macam mana
Santan, 1 kotak
Garam
Daun kunyit, kalau ada
Cara masak:
1. Rebus ikan kering sekejap.
2. Masukkan bahan kisar. Kacau sebati.
3. Hampir mendidih, masukkan nanas.
4. Kecilkan api, masukkan santan, daun kunyit, garam.
5. Kacau-kacau supaya tak pecah minyak.
6. Dah mendidih, tutup api. Siap.
*Hati-hati dengan garam, sebab ikan kering dan sedia masin.
*Gula dan asam keping tak perlu sebab nanas dah beri rasa manis dan masam.
*Ikan kering boleh direndam dahulu untuk kurangkan masin.
Masak lemak ni, kalau makan dengan sambal lagi terangkat!
Nah, boleh cuba makan dengan Sambal Penyet, Sambal Gesek, Sambal Ijo atau Sambal Ketuk.
No comments:
Post a Comment