Jun 4, 2023

Menu Sihat: Pindang Ikan Kerisi

Selain menyihatkan, menu pindang juga senang disediakan dan cepat dimasak.

Jom cuba pindang ikan kerisi.


PINDANG IKAN KERISI



Bahan-bahan:

Ikan kerisi, 2-3 ekor, dibersihkan
Bawang merah, 2 biji, dihiris
Serai, 1 batang, dititik
Lobak putih, 1/4 batang, dipotong
Kunyit hidup, 1/2 inci, dihiris halus
Serbuk kunyit, 1/2 sudu kecil
Tomato, 1 biji, dibelah empat
Asam keping, 2-3 keping
Cili padi, 2-3 biji, diketuk
Garam

Cara masak:

1. Masukkan air dalam periuk. 
2. Masukkan bawang, serai, lobak putih, kunyit hidup, serbuk kunyit, asam keping ke dalam air tadi.
3. Rebus hingga mendidih. Masukkan garam.
4. Masukkan ikan dan tomato.
5. Ikan dah masak, boleh tutup api.

Boleh dihidang dengan nasi segenggam, sayur dan telur. Nak add on sambal sesudu besar pun boleh.




Nak order sambal gesek?

No comments:

Post a Comment