Jun 6, 2023

Nasi Goreng U.S.A (Udang, Sotong, Ayam)

Nasi goreng USA yang kita biasa makan di kedai tomyam, versi nasi goreng dengan daging masak merah dan telur mata.

Tapi USA yang versi ni, Kakak guna udang, sotong, ayam (kan USA tu?)

Ada 3 elemen dalam nasi goreng ni: nasi goreng, udang-sotong-ayam masak merah atau paprik dan telur mata.

Ini cara marhaen, cara Kakak masak kat anak-anak. Nasi goreng tu bebas je nasi goreng style apa pun, tapi biasanya yang putih-putih je sebab nak ngam dengan masak merah tu.


NASI GORENG U.S.A (UDANG, SOTONG, AYAM)

(1) Nasi goreng


Bahan-bahan dan cara masak:

Nasi sejuk
Isi ayam
Bawang besar, ditumbuk
Bawang putih, ditumbuk
Kacang panjang
Lobak merah
Lada hitam berperisa
Lada sulah
Sos ikan

1. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan ayam. Kacau rata sampai ayam masak.

2. Masukkan kacang panjang, lobak merah.

3. Masukkan nasi dan semua perasa.

4. Gaul rata. Siap.


(2) Udang, sotong, ayam masak merah / paprik


Bahan-bahan dan cara masak:

Udang, dicelur
Sotong, dicelur
Ayam, dicelur
Bawang besar
Bawang putih
Serbuk halia
Serbuk cili
Sos tiram
Sos ikan
Saus manis ABC
Kacang panjang
Jagung muda
Tomato
Daun limau purut
Cili merah
Cili padi hijau
Air

1. Tumis bebawang, serbuk halia dan pes cili (serbuk cili + air). Masukkan ayam, udang, sotong, air rebusan ayam.

2. Masukkan kacang panjang, jagung muda, lobak merah, sos tiram, sos ikan, saus manis.

3. Masukkan udang, sotong, cili merah, cili padi, daun limau purut, tomato.

4. Dah mendidih, sayur lembut, tutup api.


(3) Telur mata


Ni senang je kan? Ha pandai-pandailah korang goreng ikut yang korang suka. Hehe

Lepas tu plating la cantik-cantik macam kat kedai tomyam tu. Letak daun salad ke, timun ke. 

Nak tambah sambal pun boleh. Kalau malas nak buat sambal sendiri, ha beli jelah yang sedia dimakan ni.



Kombo ni ada Sambal Penyet, Sambal Itam, Sambal Ijo dan Sambal Ketuk.

Pilihlah nak makan nasi goreng USA ni dengan sambal yang mana satu.

Boleh terus order sambal dengan KLIK DI SINI




No comments:

Post a Comment