Petua/Cara Hilangkan Hanyir Ayam
1. Tepung Gandum
Masukkan beberapa sudu tepung gandum dan gaul dengan ayam. Cuci dan bilas bersih. Toskan.
2. Limau nipis
Perah beberapa biji limau pada ayam, gaul rata. Kemudian bilas bersih sebelum digunakan. Limau dapat meningkatkan rasa pada ayam dan membuatkan ayam yang disimpan tahan lebih lama.
3. Nanas
Parut nanas, gaul rata pada ayam. Biarkan selama 1 jam dalam peti sejuk (chiller), bolehlah dimasak.
4. Halia
Gaul parutan halia pada ayam. Enzim pada halia membantu menghilangkan bau hanyir dan menjadikan ayam cepat empuk bila dimasak.
5. Air paip bertapis
Sebelum dimasak atau disimpan, cuci bersih celahan bahagian ayam (biasanya di kepak), buang lebihan darah beku (biasanya di rusuk/thigh) dan bulu ayam jika ada.
======================================================================
Suka makan sambal tapi malas nak tumbuk-tumbuk cili?
Nak blend cili pun malas juga?
Tapi setiap kali makan nak kena ada sambal...
Cedok cedok je sambal yang dah siap ni!
Ada banyak jenis, boleh tukar hari-hari!
KOMBO SAMBAL ITAM
Sambal hitam
Sambal penyet
Sambal ijo
Sambal ketuk
NAK CUBA, BOLEH TEKAN LINK INI >> BELI SAMBAL <<
No comments:
Post a Comment