Jun 19, 2023

Petua Hilangkan Bau Hanyir Ayam

 Petua/Cara Hilangkan Hanyir Ayam

1. Tepung Gandum


Foto: Sinar Daily



Masukkan beberapa sudu tepung gandum dan gaul dengan ayam. Cuci dan bilas bersih. Toskan.

2. Limau nipis

Foto: New Malaysian Kitchen


Perah beberapa biji limau pada ayam, gaul rata. Kemudian bilas bersih sebelum digunakan. Limau dapat meningkatkan rasa pada ayam dan membuatkan ayam yang disimpan tahan lebih lama.

3. Nanas

Foto: Sajian Sedap - Grid ID


Parut nanas, gaul rata pada ayam. Biarkan selama 1 jam dalam peti sejuk (chiller), bolehlah dimasak.

4. Halia

Foto: Pa&Ma


Gaul parutan halia pada ayam. Enzim pada halia membantu menghilangkan bau hanyir dan menjadikan ayam cepat empuk bila dimasak.

5. Air paip bertapis

Foto: Bio Pure


Sebelum dimasak atau disimpan, cuci bersih celahan bahagian ayam (biasanya di kepak), buang lebihan darah beku (biasanya di rusuk/thigh) dan bulu ayam jika ada. 


======================================================================

Suka makan sambal tapi malas nak tumbuk-tumbuk cili?

Nak blend cili pun malas juga?

Tapi setiap kali makan nak kena ada sambal...

Cedok cedok je sambal yang dah siap ni!

Ada banyak jenis, boleh tukar hari-hari!



KOMBO SAMBAL ITAM


Sambal hitam

Sambal penyet

Sambal ijo

Sambal ketuk


NAK CUBA, BOLEH TEKAN LINK INI >> BELI SAMBAL <<

No comments:

Post a Comment