Jul 10, 2023

Menu Daging Korban: Sup Tulang


Daging korban kalau dibuat sup, memang terpaling winlah.

Segar baru lepas sembelih, semua jus daging dan tulang tu mak aiii sedapnya. Nikmat betul!

Biasanya hidangan sup paling popular dimasak sejurus selepas lembu dikorbankan, sebab mudah dan lebih cepat diagihkan dan cepat juga dapat makan!

Antara petua nak sup tulang yang sedap, menurut selera Sis:

1. Rebus tulang kosong dulu. Dah menggelegak tu, buang buih-buih kelabu/hitam yang terapung. Buih-buih ni, menurut bapak mentua Sis, nanti bagi sup jadi pahit tak sedap.



2. Lepas tu baru boleh masukkan bahan-bahan lain. Bawang putih dan halia kisar, bunjut sup tulang, batang saderi.

3. Masukkan air asam jawa sikit, perencah sup sikit (kalau suka sup jernih, tak perlu perencah).

4. Perasakanlah garam, lada sulah semua.

5. Tabur bawang goreng (paling sedap kalau bawang ditumis darat). Tutup periuk sekejap sebelum dihidang.




Nota:

Nak lagi cepat masak (ini kalau di rumah), boleh guna periuk tekanan/pressure cooker. Memang jimat banyak masa.

Nak sup tahan lama, tak perlu tambah ubi kentang atau carrot. 

Boleh tambah kiub pati lembu untuk lebih rasa, kalau perlu.




No comments:

Post a Comment