Kalau tak sihat, Sis suka hirup sup-sup je.
Sup sayur ke, sup ayam ke, bihun sup ke. Panas-panas tu rasa lega.
Nak makan, kurang selera. Tambah tenaga dengan hirup sup tu jelah.
Mi suah ni salah satu menu yang Sis suka sebab cepat nak disediakan.
Masa anak kecik dulu, mi suah selalu standby kat rumah. Mudah nak masak bila anak lapar.
Ini resipi paling mudah yang gunakan bahan-bahan yang memang biasanya ada kat rumah kita je.
Resipi Mi Suah Sup Ikan Bilis
Bahan-bahan:
Mi suah, 1-2 peket, dibilas sekejap
Bawang putih, hiris
Bawang merah, hiris
Ikan bilis, dicuci dan tos
Lada sulah
Garam secubit
Bawang goreng
Cara masak:
1. Panaskan minyak sikit, goreng ikan bilis sekejap. Dah garing sikit tu, masukkan bawang-bawang.
2. Masukkan air ikut banyak mana kuah yang kita nak.
3. Dah mendidih, masukkan garam dan lada sulah. Kemudian mi suah. Kacau kacau sekejap, tutup api.
4. Dah siap, tabur bawang goreng.
Nota:
1. Kalau nak tambah telur, boleh masukkan sebelum dimasukkan mi suah.
2. Kalau ikan bilis dah cukup masin, tak perlu dah tambah garam.
3. Nak lebih khasiat, boleh tambah carrot, sawi atau tauge.
4. Lepas masukkan mi suah, kacau-kacau manja je terus tutup api dan lebih baik terus dimakan. Kalau lambat nanti mi suah kembang dan tak sedap.
No comments:
Post a Comment