RESIPI DAGING GORENG JINTAN MANIS
Bahan-bahan:
Daging, 1 kg, hiris nipis
Hati dan limpa lembu, 1 mangkuk kecil
Serbuk kunyit, 2 sudu besar
Serbuk jintan manis, 1 sudu besar
Jintan manis biji, 1 sudu teh, ditumbuk kasar
Tepung jagung, 1/2 sudu besar
Bawang besar, hiris bulat
Bawang putih, 3 ulas, cencang halus
Cili padi, 5-7 biji
Daun bawang
Garam, secukup rasa
Cara masak:
1. Rebus hati dan limpa separuh masak. Angkat, tos dan hiris kecil.
2. Gaul daging, hati dan limpa dengan serbuk kunyit, garam, jintan manis, serbuk jintan manis, tepung jagung rata-rata. Perap sebentar.
3. Panaskan minyak, tumis bawang putih.
4. Masukkan daging perap dan goreng hingga empuk.
5. Masukkan bawang besar, cili padi. Gaul rata.
Nota masak:
*nak goreng ni, minyak kena lebih sikit. boleh buang lebihan minyak lepas dah masak.
*kalau dah hampir kering tapi daging masih liat/kurang empuk, boleh tambah air panas suku cawan atau mengikut kesesuaian.
Lebihan daging goreng, gaulkan dengan nasi sejuk.
Pecahkan telur sebiji, kacau-kacau, masukkan nasi tadi.
Jadilah nasi goreng daging!
No comments:
Post a Comment