Jul 10, 2023

Resipi Daging Korban: Daging Goreng Jintan Manis


RESIPI DAGING GORENG JINTAN MANIS

Bahan-bahan:

Daging, 1 kg, hiris nipis
Hati dan limpa lembu, 1 mangkuk kecil
Serbuk kunyit, 2 sudu besar
Serbuk jintan manis, 1 sudu besar
Jintan manis biji, 1 sudu teh, ditumbuk kasar
Tepung jagung, 1/2 sudu besar
Bawang besar, hiris bulat
Bawang putih, 3 ulas, cencang halus
Cili padi, 5-7 biji
Daun bawang
Garam, secukup rasa

Cara masak:

1. Rebus hati dan limpa separuh masak. Angkat, tos dan hiris kecil.

2. Gaul daging, hati dan limpa dengan serbuk kunyit, garam, jintan manis, serbuk jintan manis, tepung jagung rata-rata. Perap sebentar. 

3. Panaskan minyak, tumis bawang putih.

4. Masukkan daging perap dan goreng hingga empuk. 

5. Masukkan bawang besar, cili padi. Gaul rata.


Nota masak:

*nak goreng ni, minyak kena lebih sikit. boleh buang lebihan minyak lepas dah masak.

*kalau dah hampir kering tapi daging masih liat/kurang empuk, boleh tambah air panas suku cawan atau mengikut kesesuaian.










Lebihan daging goreng, gaulkan dengan nasi sejuk. 

Pecahkan telur sebiji, kacau-kacau, masukkan nasi tadi.

Jadilah nasi goreng daging!

No comments:

Post a Comment