Jul 10, 2023

Resipi Lempeng Sayur Tanpa Gluten dan Tempe Goreng Rangup


Resipi Lempeng Sayur Tanpa Gluten

Bahan-bahan:

Tepung beras
Tepung jagung (sikit je)
Telur
Daun kucai
Bawang besar
Garam
Lada sulah
Air

Cara masak:

Gaul kedua-dua tepung. Sukatan tu agak-agaklah 1 cawan ke 2 cawan ke, yang pasti tepung jagung guna beberapa sudu besar je.

Masukkan daun kucai, bawang besar dihiris, garam, lada sulah. Gaul rata.

Masukkan telur. Masukkan air sikit-sikit. Kacau sebati.

Jangan pekat sangat, jangan cair sangat.

Masak atas pan tanpa lekat. Nak letak minyak sikit pun boleh.


Lempeng sayur cecah sambal hijau, ngam juga. Tak payah susah-susah buat sambal dah.





Guna je Sambal Hijau Minang ni. Cecah dengan tempe goreng pun sedap!



Cara nak buat tempe goreng rangup macam ni:

Gaul tempe dengan tepung jagung, garam, serbuk kunyit, lada sulah. Masukkan air 1-2 sudu asal tepung bersalut tempe je.

Goreng dalam minyak panas, dah kuning garing tu boleh angkat.

Makan panas-panas memang sedap. Ratah je.



Nak beli Sambal Hijau Minang atau apa-apa sambal lain, boleh KLIK SINI.

No comments:

Post a Comment