Resipi Lempeng Sayur Tanpa Gluten
Bahan-bahan:
Tepung beras
Tepung jagung (sikit je)
Telur
Daun kucai
Bawang besar
Garam
Lada sulah
Air
Cara masak:
Gaul kedua-dua tepung. Sukatan tu agak-agaklah 1 cawan ke 2 cawan ke, yang pasti tepung jagung guna beberapa sudu besar je.
Masukkan daun kucai, bawang besar dihiris, garam, lada sulah. Gaul rata.
Masukkan telur. Masukkan air sikit-sikit. Kacau sebati.
Jangan pekat sangat, jangan cair sangat.
Masak atas pan tanpa lekat. Nak letak minyak sikit pun boleh.
Lempeng sayur cecah sambal hijau, ngam juga. Tak payah susah-susah buat sambal dah.
Guna je Sambal Hijau Minang ni. Cecah dengan tempe goreng pun sedap!
Cara nak buat tempe goreng rangup macam ni:
Gaul tempe dengan tepung jagung, garam, serbuk kunyit, lada sulah. Masukkan air 1-2 sudu asal tepung bersalut tempe je.
Goreng dalam minyak panas, dah kuning garing tu boleh angkat.
Makan panas-panas memang sedap. Ratah je.
No comments:
Post a Comment