Jul 10, 2023

Resipi Pindang Ikan Mudah, Makan dengan Ulam dan Sambal Penyet

Siapa suka ikan masak pindang?

Kalau yang nak diet tu, memang ngam sangatlah makan pindang. Nak masak pun senang.

Kalau cara sis, macam ni.

Resipi Pindang Ikan

Bahan-bahan:

Ikan (apa-apa pun boleh) tapi biasanya yang keping macam tenggiri
Bawang merah/bawang besar*
Belacan*
Cili merah*
Cili padi (kalau nak pedas)*
Kunyit hidup*
(Serbuk kunyit kalau takde kunyit hidup)
Daun kesum
Asam keping (lebih sikit baru sedap)
Tomato
Serai diketuk
Sayur (terung/bendi)
Garam
Perasa/Gula

Bahan * ditumbuk halus, kalau nak blend kasar pun boleh je, mana yang sempatlah.


Cara masak:

Masuk air dalam periuk. Humban semua bahan tumbuk, serai, asam keping. Biarkan mendidih.

Masukkan garam, perasa semua.

Masukkan ikan, sayur-sayur, tomato, daun kesum.

Siap!


Makan pulak dengan ulam dan sambal penyet. Fuhhhhh terus cancel diet. Kahkah

Korang kalau nak beli Sambal Penyet, boleh KLIK SINI ye.

Sambal Penyet pedas berapi, berpeluh sakan, baru puas hati makan!



No comments:

Post a Comment