Sambal Tumis Ikan Malong Kering, Ikan Bilis dengan Petai
Bahan-bahan:
Ikan malong kering, 1 genggam
Ikan bilis, 1 genggam
Petai, 1 mangkuk kecil
Cili giling, 1 senduk nasi
Bawang besar, 1 biji (1/2 hiris bulat, 1/2 dikisar)
Bawang putih, 2 ulas (dikisar)
Garam, gula perang/merah, serbuk perasa
Cara masak:
1. Goreng ikan malong dan ikan bilis, ketepikan dan tos.
2. Tumis bawang-bawang kisar hingga garing.
3. Masukkan cili giling, tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan ikan malong dan ikan bilis. Gaul rata.
5. Masukkan garam, gula, perasa. Tambah air kalau perlu untuk sedikit kuah.
6. Masukkan petai dan bawang besar hiris bulat.
7. Siap.
Ikan malong ni sedap digoreng garing dan juga kurang tulang. Digoreng dengan cili bawang pun sedap juga, makan dengan nasi panas.
Seeloknya petai tak dimasak terlalu lama atau dimasukkan ke dalam sambal terlalu awal, nanti kecut dan kurang rangup.
No comments:
Post a Comment