Sambal Sardin dengan Telur dan Ubi Kentang
Bahan-bahan:
Sardin dalam sos tomato Kak Sal, 1 tin besar
Telur ayam kampung, 2 biji
Ubi kentang, 2 biji kecil
Bawang besar, 1 biji, 1/2 biji dimayang, 1/2 biji dipotong bulat
Bawang putih, 2 ulas, dihiris
Serbuk halia Mak Siti, 1/2 sudu kecil
Cili kisar Bibik Ekspres, 2 sudu besar
Garam dan gula melaka secukup rasa
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak, goreng kentang separuh masak. Angkat dan toskan.
2. Guna minyak yang sama, tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
3. Masukkan cili kisar dan serbuk halia. Tumis hingga pecah minyak.
4. Asingkan sardin dengan sos tomato. Masukkan sardin dahulu. Pecah-pecahkan.
5. Masukkan ubi kentang dan bawang besar potong bulat. Gaul rata.
6. Masukkan garam dan gula melaka.
7. Pecahkan telur, kacau sedikit. Tuang dalam sambal. Kecilkan api, tutup sebentar.
8. Telur dah masak, sambal dah pecah minyak, dah siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment