Ikan Tenggiri Masak Asam Kuah Lebih
Bahan-bahan:
Ikan tenggiri, 3-4 keping
Bawang merah, 2 biji, dimayang
Bawang putih, 3 ulas, dimayang
Halia, 1 inci, dihiris
Cili merah, 4 biji, dibelah dua
Cili hijau, 4 biji, dibelah dua
Pes asam jawa, 2 sudu besar
Air secukupnya
Garam
Serbuk kunyit
Lada hitam kasar (pilihan)
Gula perang
Tomato, dibelah empat
Cara masak:
1. Gaul ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak. Angkat dan toskan.
2. Guna separuh minyak goreng ikan tadi, tumis bawang dan halia hingga wangi.
3. Masukkan air dan serbuk kunyit. Buka api besar, biar mendidih.
4. Masukkan pes asam jawa, garam, gula, cili.
5. Masukkan ikan goreng dan lada hitam.
6. Dah mendidih, boleh tutup api. Sedia dihidang.
**Kalau nak lebih pedas, boleh tambah cili padi.
No comments:
Post a Comment