*tak termasuk pos*
Buku 77 Resipi Istimewa PRESSURE COOKER
ISI KANDUNGAN
1) AYAM
Ayam Bakar Lada Hitam
Ayam Bakar Tomyam
Ayam Masak Lemak Berempah
Ayam Goreng Berempah
Ayam Kari Kapitan
Ayam Kam Heong
Ayam Sambal Bali
Masak Lemak Cili Api Ayam dan Rebung
Rendang Ayam
Sambal Ayam Bersantan
Masak Lemak Cili Api Ayam dan Kentang
Stew Ayam
2) BUBUR
Bubur Caca Warna Warni
Bubur Kacang Hijau
Bubur Kacang Merah
Bubur Nasi Ayam
Bubur Pulut Hitam
Kolak Ubi @ Pengat Ubi
3) DAGING
Daging Goreng Brokoli
Daging Turkish
Gulai Tulang Kambing
Daging Tetel dan Nangka Masak Padang
Sup Tulang Merah
Kerisek Daging
Kerutup Daging Terengganu
Kerabu Perut
4) IKAN/ MAKANAN LAUT
Asam Pedas Berempah
Gulai Berempah Ikan dan Kacang Panjang
Kari Kepala Ikan
Kari Ketam Dengan Nanas (Tumis Darat)
Kerutub Ikan
Sambal Udang Thai
Ikan Kukus Asam Boi
Ikan Bakar Berempah
5) MAKANAN BARAT
Spiral Goreng Pedas
Bebola Carbonara
Spageti Aglio Olio
Sup Makaroni
6) NASI/ PULUT
Nasi Beriani Tulang
Nasi Dagang
Pulut Ikan Pekasam
Pulut Kuning
Nasi Lemak
Nasi Goreng Ikan Masin
Nasi Kacang Dal
Nasi Goreng Kubis Bunga
Nasi Goreng Bunga Kantan
Nasi Arab Maghlubah
Nasi Goreng Cina
Nasi Tomato Ayam
Nasi Minyak Pelangi
7)KUETIAU/ LAKSA/ MI/ MIHUN
Kuetiau Goreng
Kuetiau Daging
Laksa Penang
Bihun Hailam
Mi Goreng Instant
Mi Rebus Tulang
Mihun Singapore
8) SAYUR
Rendang Jering Tua
Sayur Lemak Kacang Panjang
Masak Lemak Labu Air
Masak Lemak Pucuk Ubi/Petai
Gulai Pisang
9) KEK
Chocolate Moist Cake
Kek Buah Kukus
Kek Pelangi
Kek Oren Kukus
Kek Marble
Kek Pisang
10) KUIH-MUIH
Wajik
Dodol
Bingka Ubi
Onde-onde Labu
Kuih Lopes
Serimuka Labu
Pulut Serunding
Apam Jagung
77 Resipi Istimewa AIR FRYER
Buku ini menghimpunkan 77 resipi istimewa pelbagai aneka hidangan harian yang mudah dan cepat dimasak dengan Air Fryer pelbagai guna. Resipi-resipi ini dihasilkan oleh Chef Hanieliza yang terkenal dengan buku I Hari 1 Resipi.
Ayam
Ayam Bakar Berempah
Ayam Bakar Lada Hitam
Ayam Bakar Serai
Ayam Bakar Tomyam
Ayam Cajun & Coselow
Ayam Goreng Berempah
Ayam Goreng Garing Pedas
Ayam Goreng Halia
Ayam Goreng Korea
Ayam Goreng Kunyit
Ayam Percik
Kebab Ayam [Roti Pita]
Kebab Ayam [Satay]
Kepak Ayam Madu
Kepak Ayam Berlada
Nugget Ayam
Sandwich Ayam
Ikan dan Makanan Laut
Begedil Sardin
Ikan Bakar Air Asam
Ikan Bakar Serai
Ikan Bakar Tomyam
Ikan Bilis Goreng Cili Api
Ikan Cencaru Sumbat
Ikan Dory Breadcrumbs
Ikan Pari Bakar Bersambal
Ikan Salmon Bakar Cajun
Keli Goreng
Kerang Bakar
Pais Ikan
Sambal Getuk
Spageti Aglio Olio
Sotong Bakar Lada Hitam
Daging
Bolognese Cheesy Fries
Burger Homemade
Daging Bakar Lada Hitam
Sosej Goreng Lada Hitam
Kerabu, Salad, dan Sayur
Kerabu Ikan
Kerabu Ikan Bilis dan Tempe
Kerabu Daging
Kerabu Mi Segera
Kerabu Sotong
Kerabu Terung
Salad Ayam dan Epal
Salad Buah dan Kekacang
Salad Ceaser
Salad Kentang Oregano
Salad Telur
Salad Udang
Jagung Bakar
Kentang Oregano
Tauhu Sumbat
Terung Bakar
Ubi Keledek Bakar
Savoury
Pai Ayam
Pizza Ayam
Popiah Udang
Puff Tuna
Samosa Sardin
Sardin Gulung
Sosej Paratha Gulung
Wrap Ayam Keju
Telur
Omelette Cendawan
Omelette Tomato
Quiche Roti & Sosej
Sandwich Telur
Telur Setengah Masak
Kuih dan Muffin
Cornflakes Madu
Kek Coklat
Kek Pisang
Muffin Ayam
Muffin Buah-Buahan
Muffin Coklat Chips
Muffin Jagung
Pankek Pisang
Puding Roti
Puff Epal
Roti Bakar Keju & Coklat
77 Resipi Bakar & Kukus
Untuk buku kali ini, Chef Hanieliza menyajikan hidangan yang dimasak dengan cara membakar dan mengukus, cara memasak yang lebih sihat kerana tidak menggunakan minyak yang banyak. Pada era yang mana kesedaran tentang kesihatan meningkat, cara penyediaan makanan juga turut berubah. Namun ada yang berkata, masakan yang dibakar ataupun dikukus tidak seenak yang digoreng ataupun ditumis. Ini adalah tidak benar. Dengan resipi dan panduan memasak yang betul, kita boleh menjamukan hidangan bakar dan kukus yang sedap sehingga menjilat jari. Chef Hanieliza berharap supaya buku ini dapat membantu pembaca semua merealisasikan impian memasak secara sihat.
77 Resipi Cepat & Sedap RICE COOKER
Kini tiada alasan lagi untuk tidak memasak. Tanpa periuk yang canggih, pelbagai masakan
yang enak dapat dihasilkan. Chef Hanieliza tampil dengan buku resipi terbaru bertajuk 77 Resipi
Cepat & Sedap Rice Cooker.
Resipi Ayam / Daging
Resipi Ikan / Makanan Laut
Resipi Nasi
Resipi Mi / Pasta
Resipi Tauhu / Telur
Resipi Kuih-Muih / Dessert
Resipi Kerabu, Salad, dan Sayur
77 Resipi Kek Lapis Sarawak
Buku ini adalah himpunan 77 resipi kek lapis Sarawak moden dan tradisional yang dimasak
menggunakan kaedah bakar dan kukus.
Resipi-resipi ini dihasilkan oleh Noy Yullan yang berasal daripada Sarawak. Beliau begitu teliti
dalam menghasilkan setiap resipi kek lapis Sarawak.
Terdapat penambahan resipi yang diambil dan diolah daripada resipi kek lapis yang lama. Ada resipi
tahun 80-an, 90-an, dan awal tahun 2000. Sukatan resipi lama ditukar mengikut sukatan standard
(gram, cawan, dan sudu metrik) kerana sukatan lama agak sukar diimplimentasi.
ISI KANDUNGAN
Kek Lapis Diva
Kek Lapis Idola
Kek Lapis Coklat Cheese
Kek Lapis Masam Manis
Kek Harimau Malaya
Kek Lapis Tembikai Cheese
Kek Lapis Siakap Keli
Kek Lapis Cadbury
Kek Lapis Mint, Coklat, dan Cheese
Kek Lapis Mutiara Kasih
Kek Lapis Oreo Cheese
Kek Lapis Tropika
Kek Lapis Tuan Anas Mikael
Kek Lapis Rainbow Cheese
Kek Lapis Ppali-Ppali
Kek Lapis Coco Pie
Kek Lapis Strawberi Bintik
Kek Lapis Songket Sarawak
Kek Lapis Horlick Cheese
Kek Lapis Abang Jebat
Kek Lapis Keladi Cheese
Kek Lapis Pandan Peppermint
Kek Belacan
Kek Holiday Inn 90-an
Kek Kelasi
Kek Lapis Internet
Kek Lumut Almond
Kek Lapis Siti Aishah
Kek Lapis Esoklah Diet
Kek Lapis Dangdut Star
Kek Lapis Coklat Cheese Kukus
Kek Lumut Cheese Sakura
Kek Lapis Koko Horlick
Kek Pilih Kasih
Kek Lapis Cheese Bintik
Kek Lapis Ombre
Kek Lapis Finding Dory
Kek Lapis Semanis Honey
Kek Lapis Nana Tanjung
Kek Lapis Perancis
Kek Lapis Sabok Tun Razak
Kek Lapis Lapisan Bumi
Kek Lapis Batik Thailand
Kek Batu Marmar Nutella
Kek Hijau Kukus (Kek Ijo)
Kek Lapis Apple Lady
Kek Lapis Nusantara
Kek Lapis Matcha Choco
Kek Lapis Mini Mouse
Kek Lapis Oreo Crushed Nutella
Kek Lapis Cloudy
Kek Lapis Perigi Biru
Kek Lapis Millenia
Kek Lapis Evergreen
Lady Baltimore
Kek Lapis Boyan
Kek Lapis Walnut
Kek Lapis Horlicks
Kek Lapis Prune
Kek Lapis Jerudong Park
Kek Lapis Senja Nan Merah
Kek Lapis Blueberry
Kek Lapis Lembayu
Kek Lapis Desayang
Kek Lapis Jalur Gemilang
Kek Lapis Ratu Jamu
Kek Lapis Bumiko
Kek Lapis Mozek
Kek Lapis Cheese Nestum Coklat
Kek Lapis Goyang Dangdut
Kek Lapis Coklat Cheese Kukus
Kek Lapis Kucaimars
Kek Lapis Cadbury Oreo
Kek Lapis Lumut, Belacan, cheese
Kek Lapis Henna
Kek Lapis Coklat Andes
Buat Sendiri Kek Lapis Sarawak: Ikuti Langkah-Langkah Mudah Ini Untuk Kek Lapis
Yang Pasti Menjadi
Sebut sahaja kek lapis, pasti ramai yang terbayang kek lapis Sarawak yang sering menjadi igauan.
Bagi yang pernah berkunjung ke Sarawak, pasti pernah mendengar nama-nama kedai kek lapis
yang terkenal seperti Kek Lapis Dayang Salhah atau Mira Cake House.
Dahulu kala, antara perisa kegemaran ramai ialah kek lapis masam manis. Sesuai namanya, rasa
manis kek yang digabungkan dengan Asam Haw Flakes atau juga dipanggil asam duit-duit memang
menghasilkan kombo yang meletup.
Hari ini, kek lapis diberi rasa yang lebih da bomb bila digabungkan dengan bahan mewah seperti Nutella,
krim keju serta kepingan-kepingan coklat berjenama.
DAPATKAN KOMBO BUKU MASAK RAMADAN DAN SYAWAL DENGAN HARGA RM120
(HARGA ASAL RM129) SEBAGAI PERSEDIAAN UNTUK BERSAHUR, BERBUKA PUASA DAN RAYA.
>> KLIK SINI UNTUK ORDER <<
>> KLIK SINI UNTUK ORDER <<
>> KLIK SINI UNTUK ORDER <<
No comments:
Post a Comment