Dec 5, 2024

5 Resipi Biskut Berasaskan Kacang Tanah, Tak Perlu Banyak Bahan

Biskut berkacang tanah antara biskut popular ketika hari raya. Pelbagai jenis biskut boleh diolah dengan menggunakan kacang ini.

Selain rasanya yang sedap dan berlemak, ia turut memberi tekstur yang rangup dan menaikkan selera dengan aromanya yang harum apabila dibakar.

Boleh cuba biskut kacang mudah ini, tak perlu banyak bahan pun!

Perkongsian resipi dan gambar daripada Majalah RASA.

Biskut Mazola
(Resipi untuk 50-60 biji)





Bahan-bahan: 

400 gm kacang tanah kisar
400 gm tepung gandum
100 gm gula halus
Sedikit minyak jagung (minyak Mazola)

Cara membuat:

1. Satukan kacang tanah, gula dan tepung dalam satu bekas. Ramas bahan hingga sebati dengan tangan.
2. Masukkan minyak Mazola.
3. Uli hingga menjadi doh, tapi jangan terlalu berminyak.
4. Terap doh dengan acuan pilihan. Kemudian sapu kuning telur pada bahagian atas untuk lebih cantik.
5. Bakar pada suhu 180 C selama 15 minit atau hingga masak.
6. Keluarkan dan sejukkan di atas redai. Simpan dalam bekas kedap udara.

Bekas kuih raya kedap udara dengan design menarik dan premium, KLIK SINI!

Tip: Kacang tanah perlu digoreng tanpa minyak (sangai) terlebih dahulu. Buang kulit dan kisar supaya kacang tidak pahit.


Biskut Mentega Kacang Horlicks
(Resipi untuk 40-50 biji)





Bahan-bahan:

300 gm kacang tanah - disangai dan dikisar halus
150 gm gula aising
100 gm Horlicks
150 gm mentega kacang

Mencari alternatif kepada Horlicks, boleh cuba Socolics Dairy Malt. KLIK SINI!

Cara membuat:

1. Campur semua bahan dan gaul rata.
2. Masukkan ke dalam loyang dan tekan-tekan supaya padat. 
3. Terap adunan dengan acuan pilihan.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 C selama 10 minit.
5. Sejukkan di atas redai dan simpan dalam bekas kedap udara.



 

Biskut Kacang Tradisi
(Resipi untuk 80 biji)





Bahan-bahan:

300 gm kacang tanah - disangai dan tumbuk halus
200 ml minyak jagung
10 gm serbuk penaik
150 gm gula aising
50 gm kacang tanpa kulit - sebagai hiasan

Nak buat biskut tapi malas nak sangai dan tumbuk kacang, beli yang siap je mudah kerja! KLIK SINI.

Cara membuat:

1. Gaul semua bahan hingga sebati. Bentukkan bulat-bulat dan leperkan.
2. Letak dalam loyang pembakar yang telah digris.
3. Letakkan kacang tanah di atas setiap biji.
4. Bakar pada suhu 160 C selama 10 minit.
5. Keluarkan dan sejukkan. Simpan dalam bekas kedap udara.

 Tip: Boleh letakkan parutan keju Cheddar di atasnya untuk rasa yang lebih lemak dan unik.


Biskut Mentega Kacang Berinti
(Resipi untuk 40-50 biji)





Bahan-bahan:

300 gm kacang tanah - disangai, ditumbuk halus
200 ml minyak jagung
10 gm soda bikarbonat
10 gm serbuk penaik
150 gm gula aising
50 gm kacang tanpa kulit - hiasan
Mentega kacang secukupnya


Banyak pilihan mentega kacang DI SINI. Nak dalam bekas sederhana atau besar, pilih saja!

 

Cara membuat:

1. Gaul semua bahan hingga sebati.
2. Susun acuan tat dalam dulang pembakar dan tuang adunan ke dalamnya.
3. Bakar pada suhu 160 C selama 10 minit.
4. Setelah masak, keluarkan dan sejukkan. Keluarkan daripada acuan tat.
5. Paipkan mentega kacang di atas tat.
6. Simpan dalam bekas kedap udara.

Nak guna acuan tat aluminium atau nak tekan sendiri, boleh pilih je DI SINI. Acuan begini boleh juga diguna untuk buat tat Portugis, tat buah dan lain-lain.


Bipang Kacang Tanah
(Resipi untuk 40-50 keping)





Bahan-bahan:

300 gm kacang tanah - digoreng
400 gm gula perang
40 gm marjerin
50 gm bijan - disangai

Cara membuat:

1. Panaskan gula dalam kuali tak melekat. Biarkan hingga mencair.
2. Setelah gula berbuih, masukkan kacang dan bijan.
3. Kacau cepat-cepat dan masukkan marjerin.
4. Tuang ke dalam loyang ketika masiih panas.
5. Sejukkan kemudian potong.


Selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment