Dulu-dulu, nak mudah buat pasta dengan kuah putih (yang kita selalu anggap carbonara tu), beli je yang dalam balang atau tin.
Cuma panaskan dan tambah air je. Rebus pasta, dah boleh hidang.
Sejak faham kandungan sos-sos pasta yang pernah dibeli tu banyak sangat pengawet, penambah rasa sedangkan bahan asasnya sikit aja - jadi Sis sedaya upaya buat je sendiri.
Sejak jumpa resipi sos putih atau alfredo yang senang dan sedap ni, memang itu je yang Sis ikut. Lagipun anak-anak suka.
Baik makan kat rumah, ataupun bawa bekal ke sekolah.
Untuk adik-adik, kuah letak dalam bekas ada lock untuk elak tumpah. Pastanya bungkus dalam plastik. Untuk sulung, kuah bungkus, pasta dalam bekas kertas. Selalu dia makan dengan kawan-kawan. Jadi pack lebih sikit.
Cara nak buat mudah je, bahan-bahan pun tak banyak.
Resipi Spagheti Alfredo
Bahan-bahan:
1/2 peket spagheti
1 mangkuk kecil isi ayam
1 kotak kecil krim masakan (cooking cream)
3 ulas bawang putih, dicencang
1/2 labu bawang Holland
1/2 cawan air rebusan spagheti
Serbuk lada hitam
Sedikit mentega
Herba Itali
Kepingan keju cheddar
Serbuk ayam/kiub ayam jika suka
Cara masak:
1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan 1 sudu besar garam. Air dah mendidih baru masukkan spagheti dan rebus hingga al dente (ikut arahan di paket). Titis sedikit minyak zaitun untuk elak melekat. Angkat dan toskan. Asingkan 1/2 atau 1 cawan air rebusan.
*pastikan air dah mendidih baru masuk spagheti, kalau rebus lama sangat nanti spagheti terlalu lembik dan hancur.*
2. Panaskan kuali. Masukkan sedikit mentega dan tumis bawang putih, bawang Holland hingga layu.
3. Masukkan isi ayam. Masak hingga ayam empuk. Masukkan krim masakan. Kacau rata.
*Kalau suka berkuah lebih, boleh tambah air/susu segar/air rebusan pasta. Kalau suka pekat, tambah sikit-sikit, ikut cita rasa.*
4. Masukkan keju. Bilangan keping, terpulang. Nak pekat, lebih berlemak boleh letak 3-4 keping. Untuk sekadar rasa boleh letak 1-2 keping.
5. Tambah serbuk ayam atau kiub ayam, garam (kalau perlu, sebab cheese dan air pasta dah masin), herba Itali dan serbuk lada hitam.
6. Kepekatan kuah, ikut kegemaran masing-masing. Siap.
Siap bekal.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment