Dec 17, 2024

Ikan Kerapu Goreng dan Tomyam Versi Sihat

Tak pernah lagilah pi pasar beli ikan kerapu. Biasanya ikan ni mahal. Tapi hari tu beli kat pak cik yang jual ikan depan rumah, ada pulak ikan ni. Murah pulak tu RM15 sekilo. Belilah seekor, nak rasa.

Kunun nak buat stim limau lah, tiga rasalah, sekali goreng garing je sudah. Haha

Sedap. Macam siakap pun ada. Tapi badannya memang lembut lepas buang sisik. Macam ikan kerisi. Manis, tak banyak tulang. Boleh je masak apa-apa macam kita masak siakap atau talapia.



Sis gaul dengan tepung jagung sikit, garam, kunyit. Goreng sampai garing. 




Niat nak buat tomyam. Hasil shopping di kedai Acheh. Seleri 2 batang, daun ketumbar 1 ikat, tomato 2 biji, daun limau purut 1 peket kecik, lengkuas muda saiz 1/3 tapak tangan, kubis bunga sesuku. Bahan-bahan lain dah ada kat rumah.



Lepas makan tomyam 'manis' kat kedai tomyam hari tu, aduh tak puas hati. Itu yang buat sendiri ni. Boleh ejas masam, pedas, masin.

Sis tak suka guna perencah. Yang penting ada lengkuas, sos ikan, daun ketumbar, daun limau purut.

Cara sis buat tomyam gini je:

Rebus isi ayam.
Masukkan lengkuas hiris, serai ketuk, bawang putih ketuk, bawang Holland hiris, akar ketumbar.

Masukkan kubis bunga, carrot, jagung muda, cili padi (nak pedas ketuk, kalau tak, humban je jadi kuah tak pedas anak boleh makan).

Masukkan sos ikan, cuka/jus limau, garam kalau perlu, serbuk cili (kalau nak kaler merah-merah sikit), daun limau purut, tomato belah empat. Boleh letak gula Thai kalau ada. 

Masukkan udang/sotong kalau nak lagi sedap kuahnya. Sekejap je ni letak hujung-hujung dah masak. Boleh tabur daun ketumbar dan tutup api.

Tomyam gini tak berminyak. Sesuai untuk diet.



No comments:

Post a Comment