Dec 4, 2024

Resipi 5 Bahulu Sedap Pelbagai Rasa untuk Hari Raya


Kuih bahulu antara kuih tradisional yang masih mendapat tempat dalam masyarakat moden. 

Kini, kuih ini telah muncul dengan pelbagai warna dan rasa, sangat menarik dan menjadi pilihan sama ada yang tua atau muda.

Berikut dikongsikan 5 jenis bahulu yang boleh dicuba menjelang Aidilfitri nanti.

Kredit resipi dan gambar: Majalah RASA


BAHULU OREO

(Resipi untuk 250 biji)


Bahan-bahan:


48 biji telur ayam
2100 gm gula putih
1 sudu makan gula merah/Melaka
1900 tepung gandum
5 keping biskut Oreo (atau biskut yang seumpamanya- dibuang inti krim) - dihancurkan
Biskut Oreo 250 keping - dibuang inti krim
Minyak masak


Cara membuat:

1. Campurkan gula putih, gula merah dan telur lalu dipukul hingga kembang.
2. Sesudah adunan naik, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit diikuti Oreo yang dihancurkan. Pukul hingga sebati.
3. Panaskan acuan dengan sedikit minyak, sudukan sedikit adunan hingga separuh acuan, masukkan sekeping Oreo dan tutup dengan selapis lagi adunan.
4. Bakar dalam ketuhar bersuhu 200 C selamat 10 minit atau sehingga masak.
5. Sedia dinikmati.



BAHULU KEJU

(Resipi untuk 250 biji)





Bahan-bahan:

48 biji telur ayam
2100 gm gula putih
1 sudu makan gula merah
1900 gm tepung gandum
200 gm keju Cheddar parut


Cara membuat:

1. Pukul telur, gula putih dan gula merah hingga kembang.
2. Setelah adunan naik, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gaul sebati.
3. Biarkan adunan selama 30 minit sebelum diisi ke dalam acuan bahulu. Tabur keju Cheddar secukupnya.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 200 C selama 10 minit atau hingga masak. Sedia dinikmati.

BAHULU BLUEBERI

(Resipi untuk 250 biji)




Bahan-bahan:

48 biji telur ayam
2100 gm gula putih
1 sudu makan gula merah
1900 gm tepung gandum
Pewarna ungu secukupnya
Jem blueberi secukupnya
Sedikit minyak masak

Cara membuat:

1. Pukul telur, gula putih dan gula merah hingga kembang.
2. Kemudian masukkan pewarna ungu dan pukul lagi.
3. Setelah adunan naik, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gaul sebati.
4. Panaskan acuan dengan sedikit minyak, sudukan sedikit adunan ke dalam acuan, masukkan 1 sudu teh jem blueberi dan tutup dengan selapis lagi adunan.
5. Bakar dalam ketuhar pada suhu 200 C selama 10 minit atau hingga masak. Sedia dinikmati.


BAHULU DOUBLE CHOCOLATE CHIP

(Resipi untuk 250 biji)



Bahan-bahan:

48 biji telur ayam
2100 gm gula putih
1 sudu makan gula merah
1900 gm tepung gandum
Sedikit pewarna kuning
100 gm coklat masakan - dicairkan
Chocolate chip secukupnya
Minyak masak secukupnya

Cara membuat:

1. Pukul telur, gula putih dan gula merah hingga kembang.
2. Setelah adunan naik, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gaul sebati.
3. Masukkan pewarna kuning. Gaul sebati.
4. Panaskan acuan dengan minyak masak, sudukan sedikit adunan ke dalam acuan. Kemudian masukkan sedikit coklat masakan.
3. Sudukan sedikit lagi adunan sehingga memenuhi acuan. Lakukan hingga habis, tabur chocolate chip di atas bahulu.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 200 C selama 10 minit atau hingga masak. Sedia dinikmati.

BAHULU COKLAT BADAM

(Resipi untuk 250 biji)



Bahan-bahan:

48 biji telur ayam
2100 gm gula putih
1 sudu makan gula merah
1900 gm tepung gandum
Sedikit pewarna kuning
20 gm badam hancur - dipanggang seketika
100 gm coklat masakan - dicairkan


Cara membuat:

1. Pukul telur, gula putih dan gula merah hingga kembang.
2. Masukkan pewarna kuning dan pukul lagi.
3. Setelah adunan naik, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
4. Panaskan acuan dengan minyak masak, sudukan sedikit adunan ke dalam acuan. Bakar dalam ketuhar bersuhu 200 C selama 10 minit atau sehingga masak.
5. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan seketika. 
6. Celup bahulu ke dalam bekas berisi coklat cair dan taburkan sedikit badam panggang. Sedia dinikmati.

Selamat mencuba!

 
========================================================================

Kalau anda tengah tercari-cari idea nak mula bisnes tapi tak tahu nak jual produk apa, mungkin tepung premix adalah pilihan yang sesuai! 

Dengan tepung premix, anda boleh hasilkan pelbagai jenis produk seperti kek, roti, atau kuih-muih, yang mudah dijual dan selalu ada permintaan.

Tak perlu risau tentang modal besar atau pengalaman – e-book Bisnes Tepung Premix akan tunjuk kepada anda dari awal hingga akhir, termasuk resipi pun diberi sekali!

Ini peluang untuk anda mulakan bisnes dengan produk yang mudah dan berpotensi tinggi!





Nak tahu lebih lanjut? KLIK SINI!

No comments:

Post a Comment