Biasa sangat kan kalau nak goreng ikan, kita perap garam dengan serbuk kunyit?
Ha jom try perap dengan tambahan sikit bahan lagi untuk kelainan rasa.
Sis cuba resipi Ikan Lada ni dari buku masak. Lain realiti daripada expectation tapi memang sendiri punya salah hehe
Jom cuba, senang je. Kalau makan sahur atau berbuka Ramadan nanti, boleh membuka selera.
IKAN LADA
Bahan-bahan:
3 ekor ikan kembung
1 biji bawang besar
1 cm kunyit hidup
2 biji cili merah (resipi asal guna cili kering)
Garam dan serbuk perasa
Cara buat:
1. Bersihkan dan kelar ikan.
2. Blend cili, bawang, kunyit hidup.
4. Sedia untuk digoreng.
5. Goreng hingga garing.
6. Akan jadi begini rupanya. Kehitaman sikit tapi tak hangit pun. Goreng api sederhana saja.
Sis rujuk resipi dalam buku ni. Resipi Sajian Pantai Timur Penambat Selera. Tapi diolah sikit sebab tu tak jadi sangat tapi tetap sedap dan berbeza daripada ikan goreng kunyit yang biasa dah Sis buat.
Lagi satu, bila pakai kunyit hidup ni, sedap aromanya. Tapi kalau takde, guna jelah serbuk kunyit.
Best jugak buku ni, ada resipi Pantai Timur yang kebanyakan kita biasa dengar dan makan. Resipinya pun mudah diikut dan buat sendiri.
Sepatutnya begini rupanya. Sebab bahan-bahan patut ditumbuk/dicencang baru boleh rasa teksturnya. Sebab Sis blend jadi halus sangat, udah jadi sambal. Hehe
Makan panas-panas dengan nasi dan sayur lemak, sedap ni.
Sis padankan ikan lada ni dengan nasi putih dan kubis masak lemak dengan tempe.
Selamat mencobaaaaa!
No comments:
Post a Comment