Alkisahnya suami request nasi lemak. Sis pun cargas la buat, dalam keadaan bahan yang terhad.
Ikan bilis habis - bahan utama tu!
Tapi ok lah Sis ganti dengan ikan gelama kering. Dalam sambal pulak, Sis masukkan udang kering sebab ikan bilis takde langsung.
Aroma dia tak menawan sangatlah macam ada bilis tapi ok jelah kan.
Rupa nasi lemak terkejut :D
Guna beras basmati buat nasi lemak kali ni. Peroi nasinya, sedap. Sis sebenarnya suka masak nasi lemak diletak halia ketuk, biji halba dan bawang merah sebab menambah rasa dan aroma. Tapi suami tak minat letak halba tu. Jadi Sis tak letaklah.
Ini letak bawang merah je. Daun pandan takde, halia pun habis juga. Mujur santan ada.
Sambal macam tak cukup pecah minyak jadi kurang umph. Agaknya sebab pakai periuk lain, hasilnya berbeza pulak. Timun wajib ada. Ikan bilis diganti ikan gelama kering. Kacang tanah pun wajib. Telur rebus harus! Hehe
Selesai nasi lemak buatan sendiri. Sempoi saja, ikut tekak kita.
===========================================================
Komen Puan N:
"Sebagai anak kepada penjual kuih, saya selalu rasa bangga dengan mak saya. Sejak kecil, saya tengok dia bangun awal pagi, siapkan kuih tradisional yang sedap-sedap untuk dijual.
Tapi dalam masa yang sama, saya sedar mak semakin letih sebab semua dibuat sendiri dari mula sampai akhir.
Satu hari, saya terfikir, kenapa tak jadikan resipi kuih mak ini jadi tepung premix? Mak ada resipi turun-temurun yang memang ramai orang suka.
Kalau resipi tu dijadikan tepung premix, bukan saja boleh memudahkan kerja mak, tapi juga boleh dijadikan sebagai produk baru untuk dijual. Pelanggan pun mesti suka sebab tak perlu susah payah nak buat kuih dari awal, sebab tepung premix ni dah siap dengan resipi mak yang dah terbukti sedap.
Saya pun mula kaji tentang bisnes tepung premix.
Saya beli Ebook Bisnes Tepung Premix untuk belajar cara buat tepung premix sendiri.
Dari situ, saya mula cipta beberapa jenis premix berdasarkan resipi kuih mak – seperti kuih talam, onde-onde, dan karipap.
Sekarang, bukan saja mak lebih mudah buat kuih, tapi kami juga mula jual tepung premix kepada pelanggan tetap mak yang nak cuba buat sendiri di rumah.
Kalau anda ada mak atau ayah yang jual kuih, mungkin ini cara untuk bantu mereka. Jadikan resipi kuih tradisi jadi produk baru, dan siapa tahu, ini boleh jadi permulaan kepada bisnes yang lebih besar!
Nak tahu macam mana nak mula? KLIK SINI!
No comments:
Post a Comment