SIAKAP KICAP BEREMPAH
Bahan-bahan:
1 ekor siakap sederhana
1 biji bawang besar
1 sudu kecil udang kering
2 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap lemak
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil tepung jagung
1 biji cili hijau
1 batang serai
Cara masak:
1. Lumur ikan dengan sedikit tepung jagung, garam dan serbuk kunyit. Goreng dan ketepikan.
2. Asingkan minyak, gunakan sedikit sahaja untuk menumis kuah.
3. Tumis serai, bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
4. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair, serbuk kari dan udang kering.
5. Tambah air kalau terlalu kering.
6. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan cili hijau.
7. Tuang atas ikan goreng tadi.
*Tak perlu tambah perasa lain sebab kicap dah ada garam dan gula.
*Boleh tambah cili padi kalau suka pedas.
======================================================================
No comments:
Post a Comment