Sesekali tukar selera. Korean food antara menu favourite rakyat kat rumah ni. Sundubu jjigae tu kira memang selalulah buat. Sedap hirup kuah sup pedas panas-panas tapi awas jangan pedas sangatlah.
Nak buat kimchi jjigae (kimchi stew) ni lebih kurang macam tomyam je.
Letak protein (ayam/daging/seafood/tofu), kimchi dan tambahlah sayur-sayur lain ikut kita suka. Yang penting kena ada ramuan utamalah : kimchi, pes gochujang (pes cili Korea) dan gochugaru (Korean chilli flakes/powder).
Setakat ni, jjigae yang paling kena dengan tekak, Sis suka Dubuyo. Tak pekat sangat, tak pedas sangat, kuah dia marvellous, isinya banyak.
One of my comfort food, gitu...
Saja buat nasi purple ala Dubuyo ni baru matching. Ni pun senang je nak buat.
Campur je sikit beras hitam dalam beras putih (guna beras susyi atau beras wangi) tu.
Sebelum tu boleh rendam dulu sat, dalam 20 minit ke. Masak je macam biasa.
Ni warna gelap camni sebab terlebih letak beras hitam. Udah rasa macam makan bubur pulut hitam dah ha. Haha
Ini ada filet mackerel, tabur salt and pepper, gril je dalam pan.
Ikan ni memang dah ada flavour tersendiri, tak payah nak seasoning macam-macam pun dah sedap. Beli yang frozen je ni, senang masak.
Nak hidang, boleh letak sekali kimchi, bayam celur atau jeruk lobak putih. Uhhh sedapnyalaaaa
Ada yang suka makan makanan Korea?
No comments:
Post a Comment