May 21, 2025

Ready to Cook (RTC) Barramundi/Siakap Siap Sos, dari Gohmey

Suami Sis ok je makan ikan cuma takdelah 'fan' ikan macam Sis, yang kalau diberi pilihan pi kedai nasi campur - mesti ambik lauk ikan.

Nak bagi dia makan lebih banyak ikan, ye lah takkan asyik ayam, daging, seafood aje, kena pastikan guna filet ikan atau ikan yang tak banyak tulang.

Jadi dia prefer beli ikan frozen macam dori ke, succhi ke, talapia, halibut yang dah siap dibuang tulang.

Baru ni kitorang terjumpa barramundi (siakap) filet frozen kat super market. Siap dengan sos nya sekali. Oh mudah kerjaaaa

Jadi kita belilah nak cuba.

Beli 2 pek dengan sos yang berbeza.

Ini barramundi dengan bean paste sauce. Sis tertarik nak cuba sebab nak tau apa rasa sos tu. dalam BM nya dia tulis sos kacang. Rasa apa eh?






Dah buka, masak - ohhh masak taucu la u ols. Haha

Engko pun translate sos kacang... apooooo



Ni hah rupanya tapi terlebih air pulak jadi cair pulak sosnya. Tapi oklah not bad. Ini versi ikan stim. Itu yang cantik kejadiannya tu.

1 pek lagi, barramundi with portuguese style grilled fish sauce.





Ikannya Sis bakar. Udah sos nya untuk ikan bakar kan. Tapi itulah, apa kejadahnya ikan melekat kat kuali, habih hancur. Geram bethol. Tapi oklah sosnya pun not bad. 

Sebenarnya terpulang kitalah nak makan ikannya macam mana. Kukus/stim, panggang, bakar, goreng. Ikut kita punya preference.

Sosnya panaskan sekejap dan boleh makan.

1 pek bolehlah untuk 1-2 orang makan.

Sesuailah kalau camping ke, travel ke, makan sendiri-sendiri ke.

Sis bakar kepak ayam juga hari tu, sambil-sambil masak ikan tu. Alah kepak ayam Kewpie mayo + sos tiram + black pepper macam Khairulaming biasa buat tu.

Cepat dan sedap.


Last sekali, bayam bening dengan fishcake. Settle makan malam. Alhamdulillah.




No comments:

Post a Comment