May 9, 2025

Sup Melayu ke Siam?


Kalau ada ikan merah, Sis suka buat sup. Kadang-kadang buat gulai - sedap jugak.

Kali ni saja buat sup, nak bagi anak yang dok batuk-batuk tu hirup panas-panas.

Sis kalau buat sup, memang suka humban macam-macam, biasanya penuh sayoq la, so tak payah masak sayoq lain dah.

Asalnya nak buat clear soup tapi macam tak jadi. Rasa macam tak 'sampai'. Dah tumis 4 sekawan, bawang putih, halia apa semua. Dah boh ubi kentang, carrot. Kira dah boleh jadi sup melayu la kan.

Sekali, pi tambah jus limau nipis, tauk cabai melaka - terus jadi sup siam. Haha





Ala, kita yang buat dia, kita yang nak makan. Tak kisahlah sup versi apa pun, alhamdulillah tetap sedap, habih licin juga!

Kalau tak pandai masak, takpe, boleh belajar. Yang penting rajin dan suka mencuba.

Bolehlah selak-selak buku Belajar Memasak ni, ada langkah demi langkah gambar untuk masak satu-satu hidangan, walaupun yang mudah. Sesuailah untuk anak-anak yang baru nak belajar masak.

 Siri 1


Siri 2


Ada dua siri, 1 dan 2. Ditulis oleh Chef Norzailina Nordin, terbitan Karangkraf.



No comments:

Post a Comment